Kdo so beli dihurji?

Kljub temu, da je dihur po naravi plenilec, so številni ljubitelji eksotike našli svoje mesto v svojih domovih. Res je, govorimo o udomačenih dihurjih, ki včasih niti ne vedo, kaj je lov. Razmislite o izjemnih dihurjih in na katere vrste zoologi te živali delijo.

Dihurji

Vrste dihurjev

Trenutno poteka razprava o tem, kako razvrstiti te živali. Če je večina drugih predstavnikov živalskega sveta razdeljena na pasme, pa dihurji kot taki nimajo pasme. Po najpogostejši klasifikaciji ločimo 3 vrste dihurjev:

  • stepa dihurja;
  • črnonogi dihur;
  • gozdni dihur.

Vendar to ni edina klasifikacija. Nekateri zoologi predlagajo, da se barva živali uporabi kot osnova za razvrstitev. Poleg tega v tem oddelku obstajajo še 3 klasifikacije. Dihurji so razdeljeni glede na takšen znak, kot so barva, barva in razporeditev belih lis. Upoštevajte vse 3 možnosti za barvne klasifikacije.

Barvna razvrstitev

Če govorimo o divjih živalih, potem so naslikane precej enotno. Toda ko so ljudje začeli gojiti dihurje za vzdrževanje doma, so rejci delali za izboljšanje barve. Danes lahko te živali srečate v 8 barvah. Eksotični razgledi so albino dihurji. Podroben opis vsake skupine bo dan kasneje. Manj eksotične, a nič manj priljubljene, vključujejo dihurje sable barve, črno-sable, črno, rjavo in čokolado. Rjava barva kaže na prisotnost temnih odtenkov. Šarm ima žival, katere krzno je obarvano v barvo, ki ji pravijo šampanjec. Zadnja skupina vključuje dihurje bele barve s črnimi očmi.

Če upoštevamo razvrstitev glede na risbo na telesu dihurja, potem obstajajo 4 skupine: siamske, trdne, rožnate in standardne.

Zadnja razvrstitev vključuje delitev dihurjev na vrste, odvisno od lokacije belih madežev na plašču dihurja. Obstajajo 3 vrste barv: panda, bliskavica in palčniki.

To niso vse klasifikacije, ki obstajajo danes. Nekateri zoologi predlagajo, da se živali delijo po barvi glede na intenzivnost barve. Razlikujejo pastelno skupino dihurjev, biserno, sable, zlato, črno, skupino pastelnih selfijev in skupino živali z oznakami. Zlasti je takšna razvrstitev priznana v Rusiji.

Živali lahko razvrstimo tudi glede na njihov lokalni habitat. Na afriški celini je na primer razširjena afriška dihurja, katere lase je kot da jih je narisal umetnik, v Sibiriji pa je sibirski dihur, ki se je prilagodil ostrim podnebnim razmeram.

Stepi dihurji

Danes je ta skupina najštevilčnejša. Poleg tega imajo predstavniki te skupine največje velikosti. Dolžina telesa odrasle osebe je 70-74 cm, dolžina telesa dihurja se meri od konice nosu do vrha repa. Od skupne dolžine 20 cm je čudovit rep. Teža odrasle osebe ne presega 2 kg.

Stepske dihurje v naravi najdemo na različnih krajih. Najdemo jih tako v zahodni Evropi kot na daljnem vzhodu. Omeniti velja, da se v krajih, kjer se širijo stepski dihurji, pojavljajo različni podnebni pogoji, na katere se živali dovolj hitro prilagodijo. To je značilnost stepenega dihurja. Takšno prilagodljivost razlaga dejstvo, da živali nenavadno spretno organizirajo svojo prehrano, odvisno od življenjskih razmer. Omeniti velja tudi, da imajo zelo debelo krzno, ki lahko ščiti pred najhujšimi zmrzali. No, lahko zavidate sposobnosti te majhne živali, da zaščiti svoje življenje pred sovražniki.

Značilnosti napajanja

Vsi dihurji in stepa niso izjema - je žival v somraku. V skladu s tem na lovu (na lovu dobijo hrano) dihurji gredo v temi. Omogoča jim, da lovijo uspešno razvit vonj in sposobnost videnja v temi. Omeniti velja tudi, da imajo dihurji močne tace, ki jim omogočajo, da lovijo žrtev. Zmogljivi kremplji se nahajajo na prednjih nogah, da napadejo plen, in beli dihurji zaradi majhnosti uspešno prodrejo v zakop. Plenilec napadi plen najpogosteje v luknji.

Dihurji ne morejo loviti velikih živali, zato njegovo pozornost pritegnejo majhne puhaste živali. V to skupino sodijo gofri, grmiči, pike in voluharji. Dihurji plenijo tudi mlade gospe. Dihurja ptica ne bo zavrnila, vendar ni nagnjen k vodenju ciljanega lova na ptice. Njihove žrtve so ptice, ki so zaspale na tleh ali na kratkem drevesu. Tudi kača lahko postane žrtev dihurja. Praviloma se dihurji ne prehranjujejo s padlimi živalmi. Le šibka žival, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov ne more loviti (bolezen na primer), je sposobna, da dihur poje mrtve živali. Tudi vzrok za to vedenje je lahko dolgotrajno postenje. V bistvu polecat poje svež plen.

Barva stepa dihurja

Dihurji imajo fino krzno. In to je morda njihova glavna pomanjkljivost, saj ljudje že dolgo lovijo ta krzneni plašč. Omeniti velja, da je danes lov na nekatere vrste dihurjev prepovedan, saj so na robu izumrtja. Lov na druge vrste dihurjev je dovoljen, vendar le v razumnih mejah.

Dlaka na telesu živali ima drugačno dolžino. Zgornja stopnja je najdaljša in precej redka. Pobarvana je v temnih, blizu črnih barvah. Črna barva sama ni izjema, vendar jo najdemo redko v barvi. Puhasto in debelo piko, ki je jasno vidno pod okostjem temnih las, svetlo. Na trebuhu in nogah so lasje obarvani v temnejših barvah kot na hrbtu. Puhast rep je napol pobarvan v svetle barve, polovico v temni. Včasih je večina repa pobarvana v svetlih barvah, le tretjina - v temnih. Temni lasje se nahajajo na konici repa, lahki pa na dnu. Na obrazu je temna maska.

Sovražniki

Lovijo mesojede stepaste dihurje, ki so večje velikosti. To so predvsem volkovi in ​​lisice. Tudi naravni sovražniki stenskih dihurjev so psi. Ne zamerite jesti občutljivega mesa živali in velikih ptic (na primer jastrebi). Toda vredno je pokloniti okretnosti teh živali, ki se jim pogosto uspe skriti pred sovražniki.

Tudi če je polecat vogal, se še naprej upira. Te živali imajo eno značilnost. Sposobni so "iztisniti" izredno neprijeten vonj, ki zmede nasprotnika. V času, ko nasprotnik spozna, kaj se je zgodilo, agilni dihur uspe pobegniti.

Reja

Stepski dihurji praviloma živijo v nogah svojih žrtev ali v nogah, ki so jih zapuščale velike živali. Po nastanitvi žival opremi stanovanje. Najprej poveča luknjo do želene velikosti. Ker je večina žrtev dihurja majhna, so tudi njihove burje nekoliko lovne za lovca na kosmate. Premer vhoda v dihurjevo hišo je od 8 do 12 cm.

Reja dihurjev se začne s parjenjem, živali pa se parijo pozno pozimi ali zgodaj spomladi. Mladiči se samicam rodijo 40 dni. V skladu s tem se potomstvo rodi nekje v maju ali v začetku junija. Majhni plenilci se hitro razmnožijo. Po porodu se polovica luknje, v kateri živijo dihurji starši, preusmeri pod gnezdo. Živali ga pokrivajo z odpadlim listjem ali suho travo.

Novorojene živali so popolnoma nemočne. Majhni dihurji se rodijo slepi, njihovo telo pa ni prekrito z dlakami. Dihurji so odlične matere. Gnezdo zapustijo le v nujnih primerih. Po 30-35 dneh mladiči odprejo oči. V tej starosti začne samica dihurja dojenčke seznanjati z vonjem po plenu in po nadaljnjih 2 mesecih skrbna mati odpelje potomce na prvi lov.

Potrošniki praviloma preživijo nekaj mesecev z materjo, z nastopom hladnega vremena pa dojenčki nedavno zapustijo domove svojih staršev in zasedejo luknjo svojega plena. Dogaja se, da otroški dihur po tem času ne zapusti starševskega doma, ampak ostane s starši do pomladi. Toda takšni primeri so izjemno redki.

Dihur brez agresije sreča svoje sorodnike in ni nagnjen k boju za ozemlje. Najverjetneje je to posledica dejstva, da mu ni treba sam zgraditi luknje. Pravzaprav se je prvotno naselil na ozemlju nekoga drugega.

Črnonogi dihur

Ta dihur je najmanjši med svojimi brati. Včasih jo imenujejo tudi ameriška. Žival je takšno ime dobil zaradi svojega dosega. Ta srednje velika žival ima milost. Dolžina njegovega telesa ne presega 50 cm, teža pa znaša 1 kg. Zelo redko te živali tehtajo več kot kilogram.

Ameriški dihur je zaradi človeškega uboja praktično izginil z obličja zemlje. Danes ljudje poskušajo ne samo varčevati, ampak tudi povečati. V zvezi s tem je nekaj dihurjev v ujetništvu in ko se parjenje dihurjev zgodi in potomci postanejo popolnoma neodvisni, se mladi dihurji sprostijo v naravni habitat. Ne domnevajte, da ujetništvo vključuje celice in zaprt prostor. Dihurji, ki se uporabljajo za povečanje populacije, se nahajajo v naravnih rezervatih. Obstajajo vsi pogoji za udobno življenje.

Kljub nenehnemu delu za povečanje populacije je danes ta žival uvrščena v Rdečo knjigo.

Habitat živali je Severna Amerika. Glede na to, v katero družino spada dihur, je težko uganiti, da vodi predvsem nočni življenjski slog. Številni člani družine marten lovijo v temi. Popoldne počivajo. Majhna žival se ponaša z odličnim sluhom in vonjem.

Značilnosti napajanja

Zmanjšanje števila teh predstavnikov družine marten je povzročilo ne samo človeško divjanje, temveč tudi prehranske navade. Črnonogi dihur dobi hrano na lovu. Praviloma mišji glodalci in majhne ptice postanejo njegove žrtve. Toda osnova prehrane so stepki psi. Leto dni naj bi ta majhna žival pojedla približno 100 stepskih psov. Toda takoj, ko so se zemlje Severne Amerike začele dodeljevati za kmetijska zemljišča, se je populacija stepskih ali, kot jih imenujejo tudi travniških psov, znatno zmanjšala. To je posledica dejstva, da so kmetje sami uničevali živali, ki niso nasprotujo pogostitvi z rastlinami in zelišči, ki rastejo na kmetijah.

Travniški psi, ki vodijo dnevni življenjski slog, ponoči postanejo lahek plen črno-belih dihurjev.

Barva

Ta graciozna žival je podobna ostalim družinam muste podobnih. Torzo je podolgovat, majhna glava ima ravne oblike, noge so kratke, rep srednje dolžine je prekrit s puhastimi kratkimi lasmi. Krzno na dnu je obarvano v svetlih barvah, proti koncem pa - v temnih. Prehod iz svetlobe v temno je gladek. V barvi prevladujejo kremni in rumeni odtenki. Kratke noge in trebuh so pobarvani v temnejših in včasih črnih barvah. Konica repa je tudi temne barve. Temna maska ​​krasi obraz.

Reja

Ne glede na to, o kakšnih plenilcih govorimo, postopek razmnoževanja ni veliko drugačen. Razlika je le v tem, da je trajanje nosečnosti pri samici črnolasega dihurja v povprečju 45 dni. Včasih se potomci pojavijo šele na 47 dni. Gojenje potomcev izvajajo izključno samice. Rodi se največ 5 nemočnih živali. V stepah in gozdnih belih dihurjih so leglice številčnejše.

Žival živi, ​​imenovano dihurje, približno 4 leta. Če pa bodo ameriški dihurji v ujetništvu ustvarili vse potrebne pogoje, potem se lahko njihova življenjska doba poveča za 5 let.

Gozdni dihurji

Ta predstavnik družine marten je srednje velikosti. Gozdne dihurje najdemo v Evropi. Dolžina telesa ne presega 45 cm, teža - 1, 5 kg. Ta žival ne moti jesti ne le mesa, ampak tudi živalskih jajc. Poleg majhnih glodalcev postanejo plen, žabe in kače njen plen. Zaradi majhnosti je žival sposobna prodreti skoraj v katero koli luknjo, kar močno poenostavi postopek lova.

Najprej bomo ugotovili, kje živijo dihurji. Praviloma se nahajajo v bližini vodnih teles. Tudi živali lahko na gozdnih robovih opremijo burje, vendar izberejo območje, pokrito z grmičevjem. Gozdni poletanki niso pretirano sramežljive živali. Lahko opremi dom tudi v bližini človeških domov.

Tako kot bratje tudi gozdni polecat sam ne bo izkopal luknje. Naseli se v zapuščeni jazbec ali lisica. Puhasta žival se lahko naseli tudi v votlem drevesu ali v kozolcu. Forest Pole se ne premika rezerve. Na tla v luknjo položi seno ali suho travo. Včasih žival prekrije tla s kožami glodalcev.

Karakteristike gozdnega blatnika bodo nepopolne, če ne upoštevamo dejstva, da lahko žival po potrebi popoldne odide na lov, v hudih zmrzalih pa nekaj dni zapored ne pušča luknje.

Barva

Kako izgleda dihur? Žival te vrste se bistveno razlikuje od črnolase in stepa. V njeni barvi prevladujejo temne barve. Tudi med gozdnimi predstavniki družine Kunih črni dihur ni redkost.

Poleg zunanje dlake ima žival padce. Praviloma se barva zunanjih las in navzdol razlikujeta v več tonih. Toda celotna paleta barv se spušča do rjave, črne barve in njihovih odtenkov. Lahko je prisotna temno rjava barva. Spodnja blazinica je obarvana v svetlejše tone kot zgornji del. Noge, dihurjev rep in trebuh so temnejši od hrbta, vratu in glave. Gobec je okrašen z belo masko.

Zoologi verjamejo, da se je pojavil dekorativni udomačen dihur, prav zaradi gozdnega dihurja. Človek je ukrotil tega črnega dihurja v daljni preteklosti.

Škoda in dobro dihurjev

Če govorimo o nevarnosti teh živali, so ti prenašalci bolezni, kot je steklina, zato je ugriz dihurja zelo nevaren. Če se počutite slabo po tem, ko je dihur ugriznil ali obstajajo drugi znaki slabosti, se morate nemudoma posvetovati z zdravnikom. Divje živali lahko škodujejo tudi kmetovanju. Kradejo jajca, predvsem prepelice. Morda se na tem koncu konj kosmate živali konča. Če govorimo o prednostih, dihurji uničijo majhne glodalce.

Če je dihur začel v hiši prebivati, je težko odvrniti. Včasih ni drugega načina kot ujeti škodljivca. In dihurja lahko ujamete s pomočjo pasti ali pasti. Meso je najboljši vab za kosmato žival. Hodijo previdno, zato je treba pasti pravilno nastaviti. Če nimate mesa pri roki, lahko v past postavite ptičje perje.

Ferret v hiši

Dihurji doma niso več redkost. Če pa zdaj dihurja hranijo zgolj zaradi estetskega užitka, potem so ga prej uporabljali za lov na zajce.

Morate razumeti, da dekorativna žival absolutno ni prilagojena za življenje v divjini. Ni sposoben dobiti hrane ali najti vode.

Zunaj je dekorativni dihur podoben svojim divjim kolegom. Dolžina njenega telesa je približno 45 cm. Barve dekorativnih živali so lahko zelo raznolike. Rjavi ali zlati dihurji niso redki. Dotaknejo se tudi pikčaste in rdečeglave dihurje, živali pastelne skupine.

Lastnosti nege

Za žival je treba skrbeti na določen način, zato morate razmišljati, ali bi dobili dihurja. Najprej je treba opozoriti, da imajo majhne živali poseben vonj. V skladu s tem, če je v hiši dihurja, se bo vonj slišal v vseh kotih. V tem primeru v nobenem primeru ne moremo reči, da žival smrdi. Izžareva mošusni vonj, ki ga niso vsi radi.

Žival moli dvakrat na leto. Prvi mol se pojavi v začetku pomladi, drugi konec jeseni. V teh obdobjih ne bo odveč, da bi dihurjili dihurja, sicer bo volna letela okoli te hiše in se naselila na oblačilih. Če ima hiša na primer črnega dihurja, bo njegova volna na oblačilih malo opazna. Če rdeči dihur živi doma, bo volna na pohištvu in oblačilih vidna s prostim očesom.

Rad bi govoril tudi o fantih. Ko doseže puberteto, njihov značaj včasih postane nevzdržen. Izhod je kastracija. Narejen je v 8. mesecu življenja dihurja. In spol živali je mogoče določiti takoj po rojstvu.

Preden dobite dihurja doma, mu morate urediti prostor. Pomembno je upoštevati dejstvo, da so nekateri nagnjeni k alergijam na dihurje.

Lik

V bistvu so te čudovite živali prijazne in naklonjene. Vsak od njih ima individualni značaj. Nekateri so izjemno radovedni, nekateri so čudovito pametni, nekateri pa izjemno igrivi. Pri izbiri imen dihurjev je treba upoštevati posamezne značilnosti znaka. Vzdevki za dihurje so lahko zelo raznoliki. Tu lahko domišljiji podarite brezplačno. Ne pozabite, da so kratka imena primerna za živali. Preden pa hišnega ljubimca poimenujete, bi morali ugotoviti njegov spol.

Dihurji niso nič manj zvesti lastniku kot mladiču. Res je, bolj je neodvisen. Z veseljem mu gre v naročje in se ne ljubi igrati z moškim, ljubi otroke.

Pogoji pridržanja

Если о питомце заботиться должным образом, его продолжительность жизни составит 9-10 лет. Порой фретки доживают до 12 лет. Нужно принять во внимание, что дикие хорьки живут в норах. Соответственно, обустроить для декоративных хорьков дом нужно таким образом, чтобы он был похож на нору. В клетке обязательно должен быть домик-пещера, в котором питомец сможет отдыхать. Там необходимо сделать зверьку импровизированную кровать. Также целесообразно поставить в клетку несколько туннелей (в качестве туннеля может выступать обычная труба), где ручной зверек сможет поиграть. Не лишним будет установить гамаки и обустроить игровую площадку.

Размеры клетки для фретки должны быть такими, чтобы она себя комфортно чувствовала и свободно перемещалась между игрушками. Одноэтажного дома для питомца будет маловато. Предпочтение следует отдавать 2 или 3-этажным клеткам. Впрочем, клетку можно сделать самостоятельно. Также понадобиться переноска, которая обязательно пригодится для транспортировки миниатюрного зверька. Ее тоже можно сделать своими руками.

В клетку кладут подстилку. Она всегда должна быть чистой. Также там должен быть туалет. Емкости, которые можно использовать в качестве туалета, продаются в зоомагазинах. К туалету фретка привыкает быстро. Целесообразно, чтобы конструкция предполагала наличие поддона.

Поскольку фретки специфически пахнут, их нужно систематически купать. Не лишним будет при этом использовать шампунь.

Фретки любят гулять на свежем воздухе, но хорьки на уличной прогулке могут вести себя непредсказуемо, а словить фретку — задача не из простых, поэтому необходимо приобрести для питомца ошейник с поводком. Гулять со зверьком на улице лучше после того, как он запомнит свое имя и выучит элементарные команды. Фретка хорошо поддается дрессировке. Да и воспитывать животное несложно. В летнее время года можно содержать питомца на даче, при условии, что там кто-то живет. В таком случае для зверька следует обустроить просторный вольер. Зимой уличный выгул должен быть кратковременным.

Если зверек будет гулять по дому, надо подальше спрятать вазоны. Несмотря на то, что фретки живут в квартире, у них есть повадки, которые сохранились от предков. Это выражается в том, что они любят в горшках с землей рыть норы.

Zdravje

Даже при самом хорошем уходе фретки иногда болеют. Питомец подвержен таким заболеваниям, как рахит, бешенство, грипп, апластическая анемия, лимфома, мочекаменная болезнь, застойная кардиомиопатия, язва желудка, катаракта, инсулинома.

Если питомец кашляет или чихает, отказывается кушать или выказывает еще какие-то признаки недомогания, его рвет, надо немедленно нести его к ветеринару. Самостоятельно поставить диагноз сложно, а специалист не только сделает это, но и расскажет, как лечить фретку. Если у питомца серьезные проблемы, а прописанные врачом препараты не помогают, зверек постепенно умирает, лучше его усыпить.

Эти животные подвержены нападению блох. Если фретка постоянно чешется, то, скорее всего, ее мучают именно эти кровососущие паразиты. Блох вывести можно при помощи специальных шампуней.

Ну а чтобы питомцы не болели, с ними нужно проводить много времени, выводить на прогулки. Если фретки счастливы, то они менее уязвимы.

За и против

Если говорить про все плюсы и минусы, о которых нужно подумать перед тем, как заводить питомца, то стоит отметить, что плюсов больше. Зверек некрупный и неприхотливый в уходе. Для его содержания подойдет клетка, которую можно сделать своими руками, а спящий пушистый хорек на фотографии, как и в жизни, выглядит необычайно мило. Такое зрелище приносит эстетическое удовольствие хозяину питомца. Все это, несомненно, плюсы содержания фреток.

Минусы же — специфический запах и время, которое порой требуется на уход за питомцем. Сколько именно времени нужно уделять питомцу, ответить сложно. Бывает, что фретка не слезает с рук целый день, а бывает и наоборот.

Напоследок хочется отметить, что если завести девочку, то можно продавать маленьких зверьков, которые сегодня пользуются спросом. Случка не является сложным процессом, а вынашивают потомство самки быстро. Соответственно, разведение фреток может стать прибыльным бизнесом. Держать вместе мальчиков и девочек не стоит. Заводчики рекомендуют в данном случае приобрести 2 клетки.

В Санкт Петербурге есть клуб «Русский хорек», где можно проконсультироваться у специалиста по всем вопросам. Также здесь можно показать питомца опытным специалистам.

Priporočena

Koristi in škode mlečnih gob
2019
Koristi in škode kohlrabi zelja
2019
Luna v Strelcu
2019