Prepelica ptica

Prepelica ptica pripada piščancu poddružine jerebice. Danes navadna prepelica ne živi samo v naravnem okolju. Številni kmetje v gospodinjstvu imajo njegove sorte.

Prepelica ptica

Splošno o prepelicah

Navadne vrste prepeličnih ptic so od nekdaj služile kot plen lovcem. Poleg tega, da so iz teh ptic pripravljali različne jedi, so v hišah posadili prepelice kot pesmice. Drug namen prepelice je sodelovanje v prepeličjih bojih.

V vrstnem redu piščancev je to edini predstavnik, skupaj z neumnimi prepelicami, povezan s selitvijo.

Opis in fotografije prepeličnih ptic kažejo majhne velikosti:

  • ptice rastejo v dolžino največ 20 cm,
  • povprečna teža prepelice se giblje od 80 do 145 g.

Poleg tega lahko v videzu prepelice vidite še druge izjemne lastnosti:

  • oker senca glavnega perja,
  • glavo in hrbtni predel od zgoraj, pa tudi območje suprahikula in pokrovno perje repa se razlikujejo po prečnih črtah in pikah,
  • perje tvori rdečo črto za očesno regijo.

Med značilnimi značilnostmi ptic lahko izpostavimo dolga krila in kratek rep. Prepelica je s svojim videzom na fotografiji podobna pticam iz družine fazanov.

Tovrstno pegasto perje omogoča, da se prepelice zlahka skrivajo v okolju pred plenilci.

Samci in samice navadne prepelice se med seboj razlikujejo predvsem po barvi perja na grlu. Samica ima v spodnjem delu črne lise, na stranskih delih telesa pa sta grlo in brada pobarvana v bledo oker. Predel žrela samcev je temno rdeč, območje goiterja je podobne barve, grlo in brada pa sta črne barve.

Geografsko območje prebivanja in migracije

Habitat prepelice je evropsko ozemlje, afriška celina in azijski zahod. V Rusiji lahko ptico najdemo v vzhodni regiji do ozemlja Bajkala.

Večina predstavnikov prepelice preživi med gosto travo in jih zaščiti pred očmi plenilcev. Prepelica se raje zadržuje na tleh ne sedi na drevesnih vejah.

Od držav s toplim podnebjem prepelice pogosto ne odletijo, saj ni vsak posameznik sposoben premagati dolge razdalje zaradi ne zelo razvitih letečih sposobnosti. Letijo na kratki razdalji od zemlje in zelo pogosto zamahnejo s krili, hitro se utrudijo, saj mnogi med njimi umrejo po poteh, ki potekajo skozi morja do krajev selitve in padejo izčrpani v vodo. Med selitvenimi gibi pogosto urejajo začasne postanke na morskih obalah.

Kraj bivanja prepelice so navadna polja in visokogorje, travniki in gozdni robovi in ​​jasi, kjer raste veliko rastlinske hrane, primerne za njih. Odprta območja pticam omogočajo mirno življenje in so zunaj nevarnosti, saj plenilci tam živijo z redkimi izjemami.

Pozimi predstavniki prepelice letijo bližje afriškemu območju in jugozahodu Azije, naselijo pa se predvsem na južnoafriškem in indokineskem ozemlju.

Gnezdišča običajne vrste prepelice se lahko določijo v smeri Turkestana, na Bližnjem vzhodu živi v iranskih regijah. Hkrati se pri teh divjih pticah začne migracija na južne habitate že od samega začetka aprila, v severne regije pa se vrnejo do začetka maja, včasih celo junija.

Tipičen življenjski slog in vedenje

Prepelice glas

Predstavniki prepelice so bili od nekdaj znani po svojem glasu in sposobnosti, da lepo pojejo. Obenem se je o njih govorilo, da lahko prepevajo samo prepeličji samci, prepeličje samice so sposobne samo tyuruk.

Prepelice se lahko slišijo dovolj daleč, zlasti v mirnem vremenu. Nenavadno glasni prepeličji samci začnejo med parjenjem kričati v času parjenja samic.

Pravzaprav je glas prepelice težko imenovati petje v njegovem polnem pomenu, saj so zvoki, ki jih oddaja ptica, bolj podobni večkrat ponovljenemu budjenju.

Prehrana

Osnova prehranske prehrane navadne prepelice je rastlinska hrana, ki vključuje raznovrstna semena, brsti, rastlinske poganjke, listje grmovnic in dreves. Prepelice redko najdemo na meniju prepelice, raje jih mlajša generacija, jedo nevretenčarje, različne gliste in majhne gosenice. Zreli posamezniki pogosteje uživajo žitarice. Ko pridelki dozorijo na njivah, se ptice selijo v poljske življenjske razmere, se prehranjujejo s semeni žit in hitro pridobivajo na teži. Preferenca prepelice vključuje koruzni storž in pšenico.

Ujetnik

V razmerah domačega ujetništva lahko navadna prepelica živi dolgo. Torej prebivalci Srednje Azije še vedno hranijo te ptice v kletkah doma in jih uporabljajo tako kot ptice, ki se borijo kot pesjarje.

Med prebivalci starega Egipta je bila slika prepelice uporabljena v grafičnem prikazu zvokov "u" in "c".

Danes se vsaka druga hiša ukvarja z vzrejo in vzdrževanjem prepelice doma. Njihovo meso in jajce sta okusna in hranljiva.

Gnezdenje in razmnoževanje

Navadne prepelice niso monogamne in vsako sezono izberejo nov par. Začeli so si urediti prepeličja gnezda, ko trava raste neposredno na površini zemlje, začenši ta postopek z majhno izkopano luknjo, ki je prekrita s travnatimi rezili. Prepelice pogosto gnezdijo na pšeničnih poljih, kjer je zanje veliko hrane, kar povzroči smrt ptic pod mlinci strojev za spravilo.

Samica, odgovorna za prihodnje potomce, obupno varuje svoje gnezdo z odloženimi jajci in, ko se pojavijo perje, plenilci povabijo nepovabljene goste stran od mesta odlaganja jajc.

Prepeličja jajca navadno štejejo od 8 do 10 jajc z lupino lupine, prekrita z rjavimi madeži.

Pri nekaterih prepeličjih samicah najdemo do 20 jajc v odlaganju jajc.

Obdobje valjenja piščancev pri prepeličjih pticah je do 2, 5 tedna, medtem ko moški prepelice ne sodelujejo pri izvalitvi potomcev.

Skoraj takoj po rojstvu novorojenčki piščanci postanejo neodvisni, pripravljeni slediti svojim staršem. Po 5-6 tednih postanejo polnorasli odrasli.

Priporočena

Pravila za sajenje krompirja v glavnik
2019
Koristi in škode korenčkov vrhov
2019
Karakterističen golob Agaran
2019